Kunafa to jeden z najsmaczniejszych egipskich deserów. Przepisów na kunafę jest całe mnóstwo. Najpopularniejsza jest kunafa z orzechami, serem, ale też z czekoladą lub mango. Dzisiaj pokażę wam dwa przepisy, jeden na kunafę z serem mascarpone, a drugi na kunafę wegańską z orzechami. Wbrew pozorom zrobienie kunafy samodzielnie jest bardzo proste.

Kunafa nazywana jest też w wielu krajach kadayif. W Turcji oraz w Grecji, znajdziecie ciasto właśnie pod nazwą kadayif. W Egipcie natomiast zawsze jest to kunafa. Zwróćcie jednak uwagę na różne nazewnictwo jeśli będziecie kupować gotowe ciasto do zrobienia deseru. Samo ciasto, które wyglądem przypomina włosy, można oczywiście zrobić samemu. Wymaga to jednak dużej wprawy dlatego możecie od razu kupić gotowe. W Polsce dostaniecie je na pewno w sklepach arabskich oraz tureckich.

Chcesz przygotować inny łatwy egipski deser? Polecam przepis na basbusę.


Kunafa z serem

Przepis podany jest na okrągłą blachę o średnicy 28 cm.

Składniki

500 g ciasta kunafa

250 g masła (lub margaryny)

Nadzienie

400 g sera mascarpone

320 g jogurtu greckiego (lub innego, bardzo gęstego jogurtu)

1 łyżka cukru

Syrop

2 szklanki cukru

1 szklanka wody

Przygotowanie

Ciasto kunafa potnij na małe kawałki (ok. 5 cm). W rondelku rozpuść masło i zalej nim ciasto. Ważne, żeby nitki ciasta były lekko wilgotne. Formę do ciasta natrzyj masłem i wyłóż połowę nitek na dno. Co jakiś czas ugnieć wyłożone ciasto ręką. Ważne aby całe dno było równomierne pokryte kunafą.

Nadzienie

W misce wymieszaj dokładnie ser mascarpone z jogurtem oraz łyżką cukru. Następnie wyłoż masę na przygotowaną wcześniej warstwę kunafy. Pamiętaj aby nadzienie rozprowadzić równomiernie po formie zostawiając ok. 1 cm przerwy od samego brzegu. W trakcie pieczenia nadzienie napęcznieje, a my nie chcemy aby ser wypłynął. Następnie wyłóż drugą połowę nitek tak aby pokryć całą formę i aby nadzienia nie było widać.

Pieczenie

Tak przygotowaną kunafę wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut. Pamiętaj jednak, że czas pieczenia może różnić się w zależności od piekarnika. Najlepiej wyjąć ciasto jak tylko zobaczymy, że wierzch zaczyna brązowieć. W końcu nie chcemy żeby ciasto się spaliło.

Syrop

W czasie gdy kunafa już się piecze, trzeba przygotować syrop. Do rondelka wsyp cukier i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu i mieszaj do momentu gdy cukier się rozopi a całość zagotuje. Odstaw syrop do wystygnięcia.


Upieczoną kunafę wyjmij z piekarnika. Ciepłe ciasto zalej syropem. Całość odstaw do wystygnięcia. Kiedy kunafa wystygnie możesz ją pokroić i zjeść. Smacznego!

Wegańska kunafa z orzechami

Jeśli szukacie przepisu na wegańską kunafę to wystarczy zrobić nadzienie z orzechów.

Składniki

Składniki na ciasto oraz syrop pozostają takie same. Pamiętaj jednak żeby w przypadku wegańskiej kunafy użyć margaryny zamiast masła.

Nadzienie

50 g orzechów włoskich

50 g orzechów laskowych

50 g migdałów

woda

cukier


Zblenduj wszystkie orzechy, a następnie dodaj do nich kilka łyżek wody i cukru. Wodę i cukier dodaj „na oko” aż do uzyskania lepkiej konsystencji. Pozostałe kroki są dokładnie takie same jak w przypadku przygotowania kunafy z serem. Pamiętaj też, że ilość orzechów zależy własnych preferencji, możesz swobodnie zmniejszyć lub zwiększyć ich ilość lub zastąpić jeden rodzaj orzechów innym.

2 Comments

  1. Dziękuję za przepis, troszkę zmieniłam pod siebie- zamiast cukru dałam erytrol, miałam tylko małe opakowanie sera mascarpone, ale za to więcej jogurtu. Wyszło smaczne, prosty przepis. Super, dziękuję!

  2. Dziekuję, zrobiłam i rodzjna mnie uwielbia 😀

Comments are closed.