Basbousa – przepis na ciasto z kaszy manny

Słodycze to niewątpliwie mocna strona kuchni egipskiej. Jednym z naszych ulubionych ciast jest basbousa. Ciasto znane nie tylko w Egipcie, ale też w innych krajach arabskich. Basbousa, basbusa, lub bazbusa, po polsku nazwa pisana jest na różne sposoby. Wykonanie jest proste i szybkie, a co najważniejsze ciasto jest przepyszne.

Sposobów przygotowania basbousy jest wiele. My przedstawimy wam ten, który przez kilka lat mąż doprowadził do perfekcji i z którego nam basbousa smakuje najbardziej. Przygotowanie zawiera dwie części, przygotowanie ciasta oraz syropu.

Czas przygotowania: 1,5 – 2 godz.


Składniki

Ciasto

500 g semoliny (lub kaszy manny)

100 g pistacji

100 g migdałów

½ szklanki wiórek kokosowych

250 g masła (lub margaryny)

1 szklanka mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

Syrop

3-4 łyżki soku z cytryny

aromat waniliowy

1 ½ szklanki cukru

1 szklanki wody


Wegańska basbousa

Basbousę bardzo łatwo przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy masło zastąpić margaryną i użyć mleka roślinnego. Robiliśmy już basbousę z mlekiem sojowym, migdałowym i kokosowym i muszę powiedzieć, że najlepiej smakuje ta z mlekiem kokosowym, które świetnie komponuje się z wiórkami.

Przygotowanie

Wymieszaj dokładnie semolinę (lub kaszę mannę), wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier, sodę, sól i połowę zblendowanych migdałów. Do składników dodaj mleko oraz roztopioną margarynę. Ponownie wszystko wymieszaj. Ciasto będzie lepkie, ale takie powinno być. Rozłóż ciasto równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią i odstaw na 45 minut.

W tym czasie przygotujemy syrop. Do cukru dodaj wodę, 3 lub 4 łyżki cytryny (zależy od tego jak bardzo chcesz aby syrop był cytrynowy) i kilka kropel aromatu waniliowego. Gotuj wszystko na wolnym ogniu do momentu aż cukier się roztopi, a cały syrop zgęstnieje. Odstaw syrop do ostudzenia.

Ciasto pokrój przed pieczeniem i w środek każdego kawałka wciśnij migdał. Całą basbousę posyp zblendowanymi wcześniej pistacjami. Tak przygotowane ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 180°.

Po upieczeniu zalewamy basbousę równiomiernie syropem i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy ciasto ostygnie możecie go spokojnie spróbować. Smacznego!

Egipskie słodkości najlepiej smakują z kawą. Polecam do basbousy zaparzyć sobie kawę po turecku.

Wersja w samymi migdałami


6 komentarzy

  1. A ja jestem skazany na gotówce za każdym pobytem ?

    1. Author

      Teraz możesz zrobić sam 🙂 Przepis jest naprawdę łatwy! Nawet mi się udaje basbusa, a naprawdę nie mam talentu jeśli chodzi o gotowanie 😉

  2. Ale to musi być dobre ? i do tego mocna czarna kawa i będzie deser idealny. A czy masa z kaszą ma być odstawiona do lodówki, czy po prostu gdzieś i w temperzaturze pokojowej też będzie miało odpowiednią konsystencję ?

    1. Author

      Wystarczy zostawić w temperaturze pokojowej 🙂

  3. Ja własciwie nie piekę, ale to ciasto wygląda pysznie iłatwo do zrobienia. Może sę kiedyś zdecyduję upiec.

  4. Bardzo fajne ciasto, lubię eksperymentować w kuchni z dodawaniem do ciast różnych kasz, ale z tą jeszcze nie próbowałam 🙂

Comments are closed.