Kuchnia egipska to jedna z największych zalet Egiptu. Jest niezwykle bogata bo łączy w sobie wpływy kuchni włoskiej, tureckiej czy francuskiej. Wśród egipskich dań bez problemu znajdziemy potrawy mięsne, z rybą i owocami morza, dania wegetariańskie i wegańskie. Co warto wiedzieć o egipskiej kuchni? Co jedzą Egipcjanie? Jakich dań kuchni egipskiej musisz spróbować będąc w Egipcie?
Spis treści
Jak wygląda egipskie śniadanie?
Śniadania w Egipcie są jednocześnie słodkie i słone. Obowiązkowo musi pojawić się chleb w formie pieczonych placków, który je się w chałwą, smażonym jajkiem, serem lub pomidorem czy sałatą. Dodatkowo często je się ful, danie z gotowanego bobu oraz falafel, który w Egipcie przygotowuje się z suszonego łuskanego bobu. Popularnym dodatkiem do chleba jest też basterma – cienkie plastry słonej wołowiny, które czasem smaży się też z jajkiem. Uwielbiam Egipskie śniadania, a najbardziej chałwę i falafel, nazywany też w Egipcie taamija.
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC02631-2-logo-2-700x524.jpg)
Najlepsze potrawy kuchni egipskiej
Ryż z makaronem i grillowaną rybą
Ludzie wciąż nie przestają się dziwić kiedy słyszą, że w Egipcie je się ryż z makaronem. Dla mnie to całkiem normalne. Kuchnia Egipska pełna jest, na pierwszy rzut oka, dziwnych połączeń. Ryż z makaronem i grillowaną rybą to nasze ulubione danie, którego nie sposób odtworzyć w Polsce. Najpopularniejsza ryba wykorzystywana do tej potrawy to buri i jest ona tutaj niedostępna. Przepysznym dodatkiem do ryżu jest baba ganug, tahina (sos sezamowy) lub smażony bakłażan.
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC03077-2-logo-700x466.jpg)
Owoce morza
Niestety nie są popularne w każdej części kraju. Mamy to szczęście, że nasza rodzina mieszka nad Morzem Śródziemnym i owoce morza są nieodłącznym składnikiem dań. Co za tym idzie, z ryżem poza rybą je się krewetki, kalmary, mątwy oraz małże (nazywane w Port Saidzie baklawiz a w pozostałych częściach Egiptu gandufli).
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC02887-2-logo-700x466.jpg)
Mahszi
Dosyć skomplikowana potrawa mająca też wiele różnych odmian. Wszystkie rodzaje mahszi składają się z farszu robionego z ryżu, z dodatkiem sosu pomidorowego i licznych przypraw. Taką mieszanką faszeruje się liście winogron, małe cukinie, bakłażany, ziemniaki, paprykę czy liście kapusty. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych egipskich potraw. W wielu domach popularna jest też wersja mahszi z farszem z mięsem mielonym.
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC02708-2-logo-700x529.jpg)
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC02706-2-logo-700x594.jpg)
Kushari
Jedno z popularniejszych dań w Egipcie, które znajdziecie właściwie w każdej restauracji. Jak przystało na kuchnię egipską, robi się je z ryżu i makaronu. Do tego jeszcze soczewica, ciecierzyca, sos pomidorowy, suszona cebula i tak powstaje całe kushari. Taka mieszanka może na początku nie zachęcać, ale smakuje naprawdę dobrze.
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC02891-2-logo-700x466.jpg)
Fitir
Nazywany też często egipską pizz. Fitir to zapiekane cienkie ciasto do którego wkłada się mieloną wołowinę, tuńczyk, pieczarki, bastermę czyli słone plastry, a do jednego z wybranych głównych składników dokłada się jajko, ser, paprykę, oliwki oraz inne warzywa.
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC03059-2-logo-700x466.jpg)
Molochija
Zupy nie są specjalnością egipskiej kuchni jednak często jada się molochiję. Jest to zupa z liści juty jadalnej przygotowana na bazie wody, w której wcześniej gotowały się kawałki wołowiny. Można też przygotować tę zupę w wersji wegańskiej.
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC02986-2-logo-700x466.jpg)
Chcesz zacząć gotować po egipsku? Zajrzyj do naszych e-booków z oryginalnymi przepisami egipskiej kuchni! Znajdziesz tam przepisy na dania wegetariańskie, wegańskie, mięsne, rybne, przystawki, zupy, napoje oraz desery.
Desery
Słodycze to jest to co jest najlepsze w arabskiej kuchni. Popularnym deserem w Egipcie jest ryż z mlekiem, ale najlepsze są wszelkiego rodzaju ciastka: bakława, kunafa, basbousa, zalabia czy harisa. Pójście do cukierni grozi wydaniem całej zawartości portfela, ale kiedy spróbujecie świeżej bakławy z jeszcze gorącym miodem to na pewno nie będziecie żałować. Właściwie z cukiernii w Egipcie bardzo trudno się zdecydować co kupić bo wszystko wygląda przepysznie.
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC02720-2-logo-2-700x649.jpg)
Napoje
Soki
To już nie jedzenie, ale z całą pewnością poznając smaki Egiptu nie możecie ominąć sklepów z sokami. Świeżo wyciskane soki z pomarańczy, trzciny cukrowej, granatu, tamaryndowca indyjskiego, cytryny i wielu innych owoców. A wszystko to za śmiesznie niską dla nas cenę. Z takimi pysznościami na każdym kroku nie ma się nawet ochoty sięgać po napoje gazowane.
![](https://polegytravels.pl/wp-content/uploads/2017/05/DSC02719-2-logo-2-700x466.jpg)
Kawa, herbata i karkade
Egipcjanie piją hektolitry kawy i herbaty. Kawę zazwyczaj parzy się po turecku lub po arabsku. Natomiast herbatę najczęściej pije się zwykłą czarną lub z hibiskusem. A skoro już o hibiskusie mowa, to obok herbaty popularnym napojem jest karkade czyli napar z hibiskusa, który można pić zarówno na zimno jak i na gorąco.
Których z tych potraw już próbowaliście? Macie swoje ulubione egipskie danie? Czego chcielibyście spróbować? Jeśli interesuje was kuchnia egipska to zapraszam również do obejrzenia vloga o zwyczajach związanych z jedzeniem, które zaskoczyły mnie w Egipcie.
Oj, miałabym tam niezłą ucztę :)! Naturalnie wszystko jest mi obce, nie miałam okazji nigdy jeść tych rarytasów. Ryż z makaronem faktycznie brzmi jak egzotyczne połączenie, ale przecież kuchnia to sztuka łączenia różnych produktów, szukania nowych smaków itd. Więc dlaczego by nie połączyć ryżu z makaronem :)?