Kuchnia egipska to jedna z tych rzeczy, których brakuje nam najbardziej kiedy jesteśmy w Polsce. Wiele potraw gotujemy w domu, ale nie zawsze jesteśmy w stanie odtworzyć tak pyszne dania. Nikogo chyba nie zaskoczy jeśli powiem, że egipskie jedzenie najlepiej smakuje właśnie w Egipcie. Dlatego też przygotowałam dla was tekst z listą naszych ulubionych potraw, których koniecznie powinniście spróbować odwiedzając Egipt 🙂
Spis treści
Jak wygląda egipskie śniadanie?
Śniadania w Egipcie są jednocześnie słodkie i słone. Obowiązkowo musi pojawić się chleb w formie pieczonych placków, który je się w chałwą, smażonym jajkiem, serem lub pomidorem czy sałatą. Dodatkowo często je się ful, danie z gotowanego bobu oraz falafel czyli kotleciki z ciecierzycy. Popularnym dodatkiem do chleba jest też basterma – cienkie plastry słonej wołowiny, które czasem smaży się też z jajkiem. Uwielbiam Egipskie śniadania, a najbardziej chałwę i falafel, nazywany też w Egipcie taamija.
Potrawy kuchni egipskiej
Ryż z makaronem i grillowaną rybą
Ludzie wciąż nie przestają się dziwić kiedy słyszą, że w Egipcie je się ryż z makaronem. Dla mnie to całkiem normalne. Kuchnia Egipska pełna jest, na pierwszy rzut oka, dziwnych połączeń. Ryż z makaronem i grillowaną rybą to nasze ulubione danie, którego nie sposób odtworzyć w Polsce. Najpopularniejsza ryba wykorzystywana do tej potrawy to buri i jest ona tutaj niedostępna. Przepysznym dodatkiem do ryżu jest baba ghanoush, krem z tahiny (sosu sezamowego), bakłażana oraz oliwy z oliwek lub smażony bakłażan.
Owoce morza
Niestety nie są popularne w każdej części kraju. Mamy to szczęście, że nasza rodzina mieszka nad Morzem Śródziemnym i owoce morza są nieodłącznym składnikiem dań. Co za tym idzie, z ryżem poza rybą je się krewetki, kalmary oraz rodzaj małży (nazywanych w Port Saidzie baklawiz a w pozostałych częściach Egiptu gandufli).
Mahshi
Dosyć skomplikowana potrawa mająca też wiele różnych odmian. Wszystkie rodzaje mahshi składają się z farszu robionego z ryżu i mięsa wołowego z dodatkiem licznych przypraw. Taką mieszanką faszeruje się liście winogron, małe cukinie, małe bakłażany, ziemniaki, paprykę czy kapustę. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale to jedna z moich ulubionych potraw. W wielu domach popularna jest też wersja mahshi wegetariańska, która nie ma farszu mięsa.
Kushari
Jedno z popularniejszych dań w Egipcie, które znajdziecie właściwie w każdej restauracji. Jak przystało na kuchnię egipską, robi się je z ryżu i makaronu. Do tego jeszcze soczewica, sos pomidorowy, suszona cebula i tak powstaje całe kushari. Taka mieszanka może na początku nie zachęcać, ale smakuje naprawdę dobrze.
Feteer
Nazywany przez nas egipską pizzą 🙂 Jest to zapiekane cienkie ciasto do którego wkłada się mieloną wołowinę, tuńczyk, pieczarki lub bastermę czyli słone plastry wołowiny. Do jednego z wybranych głównych składników dokłada się jajko, ser, paprykę, oliwki oraz inne warzywa.
Jeśli chcecie zrobić feteer samodzielnie w domu to zajrzyjcie do naszego przepisu.
Molohiya
Zupy nie są specjalnością egipskiej kuchni jednak często jada się molohiye. Jest to zupa z liści juty jadalnej przygotowana na bazie wody, w której wcześniej gotowały się kawałki wołowiny. Osobiście o wiele bardziej smakuje mi molohiya na bazie samej wody, ale to dlatego, że nie przepadam za wołowiną.
Desery
Słodycze to jest to co jest najlepsze w arabskiej kuchni. Popularnym deserem w Egipcie jest ryż z mlekiem, ale najlepsze są wszelkiego rodzaju ciastka: bakława, kunafa, basbousa, zalabia czy harisa. Pójście do cukierni grozi wydaniem całej zawartości portfela, ale kiedy spróbujecie świeżej bakławy z jeszcze gorącym miodem to na pewno nie będziecie żałować. Właściwie z cukiernii w Egipcie bardzo trudno się zdecydować co kupić bo wszystko wygląda przepysznie.
Napoje
Soki
To już nie jedzenie, ale z całą pewnością poznając smaki Egiptu nie możecie ominąć juice shopów. Świeżo wyciskane soki z pomarańczy, trzciny cukrowej, granatu, tamaryndowca indyjskiego, cytryny i wielu innych owoców. A wszystko to za śmiesznie niską dla nas cenę. Z takimi pysznościami na każdym kroku nie ma się nawet ochoty sięgać po napoje gazowane.
Kawa, herbata i karkade
Egipcjanie piją hektolitry kawy i herbaty. Kawę zazwyczaj parzy się po turecku lub po arabsku. Osobiście wolę ten pierwszy rodzaj parzenia. Natomiast herbatę najczęściej pije się zwykłą czarną lub z hibiskusem. A skoro już o hibiskusie mowa, to obok herbaty popularnym napojem jest karkade czyli napar z hibiskusa, który można pić zarówno na zimno jak i na gorąco.
Których z tych potraw już próbowaliście? Macie swoje ulubione egipskie danie? Czego chcielibyście spróbować? Jeśli interesuje was kuchnia egipska to zapraszam również do obejrzenia vloga o zwyczajach związanych z jedzeniem, które zaskoczyły mnie w Egipcie.
Oj, miałabym tam niezłą ucztę :)! Naturalnie wszystko jest mi obce, nie miałam okazji nigdy jeść tych rarytasów. Ryż z makaronem faktycznie brzmi jak egzotyczne połączenie, ale przecież kuchnia to sztuka łączenia różnych produktów, szukania nowych smaków itd. Więc dlaczego by nie połączyć ryżu z makaronem :)?