Napój z hibiskusa – przepis na egipskie karkade

Obok hektolitrów herbaty oraz soków ze świeżych owoców, w Egipcie bardzo popularne jest karkade czyli napój z hibiskusa. Karkade można przygotować w bardzo prosty sposób, a przepisów na ten napój jest całe mnóstwo. Poniżej pokażę wam łatwy przepis, z którego sami korzystamy.

Napój z hibiskusa można zrobić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy od tego jak bardzo mocny i słodki napój lubicie. Karkade można pić zarówno na zimno jak i na gorąco. Mohamed lubi wersję na gorąco, za to ja na zimno. Dla mnie najlepiej smakuje napój schłodzony, prosto z lodówki. Obydwoje lubimy też mocny smak karkade dlatego po gotowaniu zawsze na dłużej zostawiamy suszonego hibiskusa w wodzie. Myślę, że najlepiej jest sprawdzić jaki smak najbardziej odpowiada wam i dodawać taką ilość hibiskusa i cukru jaką lubicie. Po kilku razach sprawdzicie też czy wolicie napój o mocniejszym czy słabszym smaku.

Składniki

50g suszonego hibiskusa (1 i 3/4 szklanki)

1l wody

1 szklanka cukru

Przygotowanie

Wlać do garnka litr wody, wsypać suszony hibiskus i zacząć gotować. Dodać szklankę cukru. Gotować całość przez ok. 10 min. Jeśli nie chcecie bardzo mocnego smaku napoju, po zakończeniu gotowania należy od razu odcedzić suszonego hibiskusa. Natomiast jeśli lubicie mocne karkade, możecie zostawić tak zagotowany wywar nawet na kilka godzin. Po ugotowaniu i ostygnięciu, wstawić do lodówki i schłodzić.

Skąd wzięła się nazwa karkade?

Napój z hibiskusa nazywany jest w Egipcie karkade lub karkadi. W języku arabskim كـَركـَديه (karkidiiya) to po prostu hibiskus. W dialekcie egipskim natomiast to słowo wymawia się jako karkade lub karkadi.


Dlaczego warto pić napój z hibiskusa?

Już starożytni Egipcjanie zdawali sprawę z korzystnego wpływu hibiskusa na zdrowie. Hibiskus wzmacnia serce oraz układ krążenia, zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Napój obniża ciśnienie krwi, reguluje pracę wątroby, a dzięki zawartości witaminy C ma działanie przeciwzapalne i dobrze sprawdza się na przeziębienia.

Karkade w Egipcie

Tradycja picia napoju z hibiskusa przetrwała w Egipcie od czasów starożytnych. Do tej pory karkade to obok herbaty najpopularniejszy egipski napój. W kraju faraonów nie tylko pije się napój hibiskusowy, ale można kupić też herbaty z dodatkiem hibiskusa.


1 komentarz

  1. Uwielbiamy hibiskus ale bez cukru. Na gorąco czy zimno, bez znaczenia 👍

Napisz komentarz