Kuchnia egipska to jedna z największych zalet Egiptu. Jest niezwykle bogata bo łączy w sobie wpływy kuchni włoskiej, tureckiej czy francuskiej. Wśród egipskich dań bez problemu znajdziemy potrawy mięsne, z rybą i owocami morza, dania wegetariańskie i wegańskie. Co warto wiedzieć o egipskiej kuchni? Co jedzą Egipcjanie? Jakich dań kuchni egipskiej musisz spróbować będąc w Egipcie?
Spis treści
Jak wygląda egipskie śniadanie?
Śniadania w Egipcie są jednocześnie słodkie i słone. Obowiązkowo musi pojawić się chleb w formie pieczonych placków, który je się w chałwą, smażonym jajkiem, serem lub pomidorem czy sałatą. Dodatkowo często je się ful, danie z gotowanego bobu oraz falafel, który w Egipcie przygotowuje się z suszonego łuskanego bobu. Popularnym dodatkiem do chleba jest też basterma – cienkie plastry słonej wołowiny, które czasem smaży się też z jajkiem. Uwielbiam Egipskie śniadania, a najbardziej chałwę i falafel, nazywany też w Egipcie taamija.

Najlepsze potrawy kuchni egipskiej
Ryż z makaronem i grillowaną rybą
Ludzie wciąż nie przestają się dziwić kiedy słyszą, że w Egipcie je się ryż z makaronem. Dla mnie to całkiem normalne. Kuchnia Egipska pełna jest, na pierwszy rzut oka, dziwnych połączeń. Ryż z makaronem i grillowaną rybą to nasze ulubione danie, którego nie sposób odtworzyć w Polsce. Najpopularniejsza ryba wykorzystywana do tej potrawy to buri i jest ona tutaj niedostępna. Przepysznym dodatkiem do ryżu jest baba ganug, tahina (sos sezamowy) lub smażony bakłażan.

Owoce morza
Niestety nie są popularne w każdej części kraju. Mamy to szczęście, że nasza rodzina mieszka nad Morzem Śródziemnym i owoce morza są nieodłącznym składnikiem dań. Co za tym idzie, z ryżem poza rybą je się krewetki, kalmary, mątwy oraz małże (nazywane w Port Saidzie baklawiz a w pozostałych częściach Egiptu gandufli).

Mahszi
Dosyć skomplikowana potrawa mająca też wiele różnych odmian. Wszystkie rodzaje mahszi składają się z farszu robionego z ryżu, z dodatkiem sosu pomidorowego i licznych przypraw. Taką mieszanką faszeruje się liście winogron, małe cukinie, bakłażany, ziemniaki, paprykę czy liście kapusty. To zdecydowanie jedna z moich ulubionych egipskich potraw. W wielu domach popularna jest też wersja mahszi z farszem z mięsem mielonym.


Kushari
Jedno z popularniejszych dań w Egipcie, które znajdziecie właściwie w każdej restauracji. Jak przystało na kuchnię egipską, robi się je z ryżu i makaronu. Do tego jeszcze soczewica, ciecierzyca, sos pomidorowy, suszona cebula i tak powstaje całe kushari. Taka mieszanka może na początku nie zachęcać, ale smakuje naprawdę dobrze.

Fitir
Nazywany też często egipską pizz. Fitir to zapiekane cienkie ciasto do którego wkłada się mieloną wołowinę, tuńczyk, pieczarki, bastermę czyli słone plastry, a do jednego z wybranych głównych składników dokłada się jajko, ser, paprykę, oliwki oraz inne warzywa.

Molochija
Zupy nie są specjalnością egipskiej kuchni jednak często jada się molochiję. Jest to zupa z liści juty jadalnej przygotowana na bazie wody, w której wcześniej gotowały się kawałki wołowiny. Można też przygotować tę zupę w wersji wegańskiej.

Chcesz zacząć gotować po egipsku? Zajrzyj do naszych e-booków z oryginalnymi przepisami egipskiej kuchni! Znajdziesz tam przepisy na dania wegetariańskie, wegańskie, mięsne, rybne, przystawki, zupy, napoje oraz desery.
Desery
Słodycze to jest to co jest najlepsze w arabskiej kuchni. Popularnym deserem w Egipcie jest ryż z mlekiem, ale najlepsze są wszelkiego rodzaju ciastka: bakława, kunafa, basbousa, zalabia czy harisa. Pójście do cukierni grozi wydaniem całej zawartości portfela, ale kiedy spróbujecie świeżej bakławy z jeszcze gorącym miodem to na pewno nie będziecie żałować. Właściwie z cukiernii w Egipcie bardzo trudno się zdecydować co kupić bo wszystko wygląda przepysznie.

Napoje
Soki
To już nie jedzenie, ale z całą pewnością poznając smaki Egiptu nie możecie ominąć sklepów z sokami. Świeżo wyciskane soki z pomarańczy, trzciny cukrowej, granatu, tamaryndowca indyjskiego, cytryny i wielu innych owoców. A wszystko to za śmiesznie niską dla nas cenę. Z takimi pysznościami na każdym kroku nie ma się nawet ochoty sięgać po napoje gazowane.

Kawa, herbata i karkade
Egipcjanie piją hektolitry kawy i herbaty. Kawę zazwyczaj parzy się po turecku lub po arabsku. Natomiast herbatę najczęściej pije się zwykłą czarną lub z hibiskusem. A skoro już o hibiskusie mowa, to obok herbaty popularnym napojem jest karkade czyli napar z hibiskusa, który można pić zarówno na zimno jak i na gorąco.
Których z tych potraw już próbowaliście? Macie swoje ulubione egipskie danie? Czego chcielibyście spróbować? Jeśli interesuje was kuchnia egipska to zapraszam również do obejrzenia vloga o zwyczajach związanych z jedzeniem, które zaskoczyły mnie w Egipcie.
Oj, miałabym tam niezłą ucztę :)! Naturalnie wszystko jest mi obce, nie miałam okazji nigdy jeść tych rarytasów. Ryż z makaronem faktycznie brzmi jak egzotyczne połączenie, ale przecież kuchnia to sztuka łączenia różnych produktów, szukania nowych smaków itd. Więc dlaczego by nie połączyć ryżu z makaronem :)?