Kuchnia egipska czyli co warto zjeść w Egipcie?

Kuchnia egipska to jedna z tych rzeczy, których brakuje nam najbardziej kiedy jesteśmy w Polsce. Wiele potraw gotujemy w domu, ale nie zawsze jesteśmy w stanie odtworzyć tak pyszne dania. Nikogo chyba nie zaskoczy jeśli powiem, że egipskie jedzenie najlepiej smakuje właśnie w Egipcie. Dlatego też przygotowałam dla was tekst z listą naszych ulubionych potraw, których koniecznie powinniście spróbować odwiedzając Egipt 🙂

1. Egipskie śniadanie

Śniadania w Egipcie są jednocześnie słodkie i słone. Obowiązkowo musi pojawić się chleb w formie pieczonych placków, który je się w chałwą, smażonym jajkiem, serem lub pomidorem czy sałatą. Dodatkowo często je się ful, danie z gotowanego bobu oraz falafel czyli kotleciki z ciecierzycy. Popularnym dodatkiem do chleba jest też basterma – cienkie plastry słonej wołowiny, które czasem smaży się też z jajkiem. Uwielbiam Egipskie śniadania, a najbardziej chałwę i falafel, nazywany też w Egipcie taamija.

2. Ryż z makaronem i grillowaną rybą

Ludzie wciąż nie przestają się dziwić kiedy słyszą, że w Egipcie je się ryż z makaronem. Dla mnie to całkiem normalne. Kuchnia Egipska pełna jest, na pierwszy rzut oka, dziwnych połączeń. Ryż z makaronem i grillowaną rybą to nasze ulubione danie, którego nie sposób odtworzyć w Polsce. Najpopularniejsza ryba wykorzystywana do tej potrawy to buri i jest ona tutaj niedostępna. Przepysznym dodatkiem do ryżu jest baba ghanoush, krem z tahiny (sosu sezamowego), bakłażana oraz oliwy z oliwek lub smażony bakłażan.

3. Owoce morza

Niestety nie są popularne w każdej części kraju. Mamy to szczęście, że nasza rodzina mieszka nad Morzem Śródziemnym i owoce morza są nieodłącznym składnikiem dań.  Co za tym idzie, z ryżem poza rybą je się krewetki, kalmary oraz rodzaj małży (nazywanych w Port Saidzie baklawiz a w pozostałych częściach Egiptu gandufli).

4. Mahshi

Dosyć skomplikowana potrawa mająca też wiele różnych odmian. Wszystkie rodzaje mahshi składają się z farszu robionego z ryżu i mięsa wołowego z dodatkiem licznych przypraw. Taką mieszanką faszeruje się liście winogron, małe cukinie, małe bakłażany, ziemniaki, paprykę, kapustę. Może nie wygląda zbyt apetycznie, ale to jedna z moich ulubionych potraw 🙂

5. Kushari

Jedno z popularniejszych dań w Egipcie, które znajdziecie właściwie w każdej restauracji. Jak przystało na kuchnię egipską, robi się je w ryżu i makaronu 😉 Do tego jeszcze soczewica, sos pomidorowy, suszona cebula i tak powstaje całe kushari. Mieszanka smaków może wydawać się zbyt duża, ale smakuje naprawdę dobrze.

6. Feteer

Nazywany przez nas egipską pizzą 🙂 Jest to zapiekane cienkie ciasto do którego wkłada się mieloną wołowinę, tuńczyk, pieczarki lub bastermę czyli słone plastry wołowiny. Do jednego z wybranych głównych składników dokłada się jajko, ser, paprykę, oliwki oraz inne warzywa.

7. Molohiya

Zupy nie są specjalnością egipskiej kuchni jednak często jada się molohiye. Jest to zupa z liści juty jadalnej przygotowana na bazie wody, w której wcześniej gotowały się kawałki wołowiny. Osobiście o wiele bardziej smakuje mi molohiya na bazie samej wody, ale to dlatego, że nie przepadam za wołowiną.

8. Desery

Czyli to co najlepsze w arabskiej kuchni 🙂 Popularnym deserem w Egipcie jest ryż z mlekiem, ale najlepsze są wszelkiego rodzaju ciastka: bakława, kunafa, basbousa, harisa. Pójście do cukierni grozi wydaniem całej zawartości portfela, ale kiedy spróbujecie świeżej bakławy z jeszcze gorącym miodem to na pewno nie będziecie żałować 🙂

9. Soki

To już nie jedzenie, ale z całą pewnością poznając smaki Egiptu nie możecie ominąć juice shopów. Świeżo wyciskane soki z pomarańczy, trzciny cukrowej, granatu, tamaryndowca indyjskiego, cytryny i wielu innych owoców. A wszystko to za śmiesznie niską dla nas cenę. Z takimi pysznościami na każdym kroku nie ma się nawet ochoty sięgać po napoje gazowane.

Których z tych potraw już próbowaliście? Macie swoje ulubione egipskie danie? Czego chcielibyście spróbować?

One Reply to “Kuchnia egipska czyli co warto zjeść w Egipcie?”

  1. Oj, miałabym tam niezłą ucztę :)! Naturalnie wszystko jest mi obce, nie miałam okazji nigdy jeść tych rarytasów. Ryż z makaronem faktycznie brzmi jak egzotyczne połączenie, ale przecież kuchnia to sztuka łączenia różnych produktów, szukania nowych smaków itd. Więc dlaczego by nie połączyć ryżu z makaronem :)?

Dodaj komentarz