Gdzie warto zjeść na Malcie i Gozo?

Kuchnia maltańska jest dosyć specyficzna i niestety nie każdemu będzie smakować. Zaletą Malty jest jednak to, że jest tutaj mnóstwo restauracji oferujących kuchnie z każdej części świata. Gdzie zjeść na Malcie i Gozo aby spróbować lokalnej kuchni? W jakich miejscach zjemy dobre i inne niż maltańskie jedzenie?

Przez prawie 1,5 roku na Malcie przetestowaliśmy sporo różnych restauracji i kawiarni. Byliśmy zarówno w tych oferujących lokalne dania, jak i tych z kuchnią włoską czy grecką. O jedzeniu na mieście na Malcie często mówi się, że jest niedobre i drogie. Co do cen, niestety muszę się zgodzić. Jedzenie w knajpach jest dosyć drogie, droższe niż np. w sąsiednich Włoszech. Jednak jeśli chodzi o jakość to zależy od miejsca, do którego trafimy. Sprawdź gdzie warto zjeść obiad na Malcie, gdzie wypijesz dobrą kawę a gdzie zjesz pyszny deser.

Aby ułatwić ci planowanie budżetu na podróż, oznaczyłam każde z miejsc symbolami: €, €€, €€€ według cen.

Gdzie zjeść na Malcie?

Główna wyspa archipelagu, Malta, oferuje dużo większą różnorodność jeśli chodzi o wybór restauracji, niż niewielka wyspa Gozo.

Pastizzeria

Sphinx Pastizzeria

Jeśli jedziesz na Maltę, musisz spróbować pastizzi! To ulubiona przekąska Maltańczyków, jadana na śniadania, a także w przerwach w pracy czy szkole. Pastizz (l.mn. pastizzi) to kruche ciastko z nadzieniem z ricotty (pastizzi tal-irkotta) lub groszku (pastizzi tal-piżelli). Najlepsze pastizzi dostaniesz w sieci Sphinx, które znajdują się na całej Malcie i Gozo. Ceny pastizzi z ricottą lub groszkiem to 0,5 €.

Ceny: €

Kawiarnie

Caffé Berry

Kawiarnia Caffé Berry to moja ulubiona kawiarnia na Malcie. Znają ją wszyscy Polacy na wyspie, ze względu na to, że kawiarnię założyła właśnie Polka. Caffé Berry ma obecnie dwie lokalizacje: w Sliemie oraz Valletcie i serwuje rewelacyjną kawę z kremem pistacjowym lub orzechowym. Osobiście jestem fanką kawy oraz ciasteczek z kremem pistacjowym, ale w kawiarni dostaniecie też pyszne i zdrowe śniadania.

Ceny: €€

Dolce Sicilia

Ogromną zaletą położenia Malty jest bliskość Włoch, a zwłaszcza Sycylii. A to oznacza, że mamy na Malcie pyszne sycylijskie jedzenie i desery. Jeśli chcesz wypić dobrą kawę, a tym bardziej spróbować pysznych cannoli z ricottą i pistacjami, to Dolce Sicilia powinna znaleźć się na twojej mapie. Kawiarnię znajdziesz w Buġibbie, Paceville, Sliemie, Gżirze czy Msidzie.

Ceny: €€

Restauracje

Andrew’s Snack Bar, Birkirkara

Maltańska kuchnia słynie między innymi z ftiry, która występuje tutaj w dwóch formach. Jedną z nich jest okrągły chleb z dziurką, często serwowany w formie kanapek z różnymi dodatkami. Jeśli zwiedzasz Maltę i znudziły ci się już pastizzi, spróbuj ftiry. Jedną z popularniejszych jest tutaj ftira z tuńczykiem, a pyszne i tanie serwuje właśnie Andrew’s Snack Bar w Birkirkarze.

Ceny: €

Vecchia Napoli

Wiecie już, że na Malcie mamy pyszne włoskie jedzenie. Gdzie w takim razie warto zjeść pizzę? Naszą ulubioną pizzerią jest Vecchia Napoli. Na całej Malcie znajduje się kilka filii, w Valletcie, Sliemie, Qawrze, Naxxar i Luqa. Sami byliśmy wielokrotnie w trzech pierwszych lokalizacjach i szczerze polecamy. Zjesz tam nie tylko pyszną pizzę, ale też calzone. Restauracja ma opcje mięsne oraz wegetariańskie.

Ceny: €€

Gululu

Jeśli masz ochotę spróbować typowego maltańskiego jedzenia tj. królik czy ftira w formie pizzy, warto zajrzeć do Gululu. To maltańska restauracja, którą znajdziesz w St. Paul’s Bay oraz St. Julian’s. Sami polecamy spróbować tam ftiry, która jest maltańską wersją pizzy. Pyszna jest zarówno wersja wegetariańska jak i ta z tuńczykiem.

Ceny: €€€

Manakis Greek Taverna

Obok Gululu, zarówno w St. Paul’s Bay jak i St. Julian’s znajduje się grecka restauracja – Manakis. Jeśli lubisz owoce morza, to będzie miejsce idealne dla ciebie. My najczęściej chodzimy tam na pyszne grillowane kalmary z frytkami, które póżniej zajadamy z widokiem na morze.

Ceny: €€€

Gdzie zjeść na Gozo?

Wyspa Gozo ma dużo mniejszy wybór restauracji niż Malta, jednak i tutaj możemy znaleźć prawdziwe gastro perełki. Gdzie zjesz lokalne gozytańskie dania?

Jedziesz na Gozo? Zaplanuj zwiedzanie z naszym przewodnikiem.

Maxokk Bakery, Nadur

O ile maltańska restauracja Gululu serwuje dobre jedzenie, tak jej wystrój i ceny sprawiają, że jest to miejsce typowe dla turystów. Jeśli chcesz spróbować pysznej ftiry, a jednocześnie zobaczyć jak wygląda prawdziwa gozytańska piekarnia, jedź do Maxokk Bakery w Nadur. To piekarnia gdzie jedzenie zamawia się na wynos i płaci jedynie gotówką. Możemy zjeść tam tradycyjną włoską pizzę, jednak ja polecam spróbować gozytańskiej ftiry z ziemniakami! Wśród wielu rodzajów znajdziesz zarówno ftiry wegetariańskie jak i z tuńczykiem. A co więcej, są wyjątkowo tanie jak na maltańskie warunki. Za najprostszą ftirę zapłacimy tu 7 €.

Ceny: €


L’Aragosta, Marsalforn

Inną naszą ulubioną restauracją na Gozo jest L’Aragosta w Marsalforn. Położona jest na wybrzeżu, więc mamy piękny widok na Morze Śródziemne, a do tego serwuje pyszne jedzenie. Możesz spróbować tam ryb i owoców morza oraz popularnej tutaj zupy rybnej – aljotta. Jednak moim ulubionym daniem jest gozytańskie ravioli. Jak powstaje gozytańskie ravioli? Oczywiście nadziewane jest gozytańskim serem!

Ceny: €€

Pirate’s Galley, Xlendi

Jeśli szukasz miejsca na obiad lub kolację we wschodniej części Gozo, zajrzyj do Xlendi. Ta kiedyś niewielka rybacka wioska, dzisiaj przyciąga turystów piękną okolicą. Całe wybrzeże Xlendi wypełnione jest restauracjami. Lubimy zwłaszcza jedną z nich – Pirate’s Galley. Można tam zjeść dania mięsne, rybne, makarony, pizzę, burgery a także przepyszny sernik na deser.

Ceny: €€

Mam nadzieję, że ten wpis pomoże ci zaplanować kulinarną podróż po Malcie i Gozo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.