Kawa po turecku – jak ją zaparzyć?

Turcja słynie z przepysznej kawy i pije się ją tam o każdej porze dnia. Jak zaparzyć kawę po turecku? A jak ją podać? Zobaczcie jak samodzielnie zaparzyć tradycyjną kawę po turecku.

Kawa po turecku

Zawsze kiedy podróżujemy do nowego dla nas kraju, próbujemy lokalnej kawy. To już rytuał, że musimy spróbować różnego rodzaju parzenia. Kawy po turecku napijemy się teraz praktycznie wszędzie. Nie raz piłam ją w Egipcie czy podróżując po Bałkanach. Oczywiście najczęściej piłam ją w samej Turcji i to tam nauczyłam się ją parzyć i zobaczyłam, że wcale nie jest to takie skomplikowane jak wcześniej myślałam. Przepis na kawę po turecku pokazała mi nasza przyjaciółka z Trabzonu podczas wielu wieczorów, które spędziłyśmy wspólnie przy kawie. Dokładnie taki sam przepis przekazuję teraz wam.


Kawa po turecku serwowana jest zarówno z cukrem jak i bez. Chociaż normalnie nie słodzę kawy, tak kawę po turecku wolę pić z cukrem. Sposób parzenia kawy bez cukru będzie taki sam.

Turcja to nie tylko kawa, ale też pyszna kuchnia!
Zobacz co warto zjeść w Turcji w naszym vlogu.

Składniki

Poniższe składniki przeznaczone są na jedną filiżankę kawy.

1,5 łyżeczki zmielonej kawy
2 łyżeczki cukru
1 filiżanka zimnej wody

Przygotowanie

Pamiętajcie, że kawę po turecku należy parzyć na kuchence gazowej. Na elektrycznej po prostu nie wyjdzie.

  1. Do tygielka wsyp 1,5 łyżeczki kawy i 2 łyżeczki cukru.
  2. Odmierz filiżankę zimnej wody i wlej do tygielka.
  3. Tygielek postaw na ogniu i wymieszaj łyżką zawartość.
  4. Kiedy kawa zacznie się gotować, zdejmij tygielek z ognia i przelej połowę jego zawartości do filiżanki.
  5. Tygielek ponownie postaw na ogniu.
  6. Kiedy kawa zacznie gotować się po raz drugi (powinno to zająć kilka sekund), przelej resztę zawartości tygielka do filiżanki.
  7. Twoja kawa po turecku jest już gotowa!

Tak, parząc kawę po turecku nie musicie jej ciągle mieszać. Wystarczy wymieszać raz na samym początku gotowania. Bardzo ważne jest to, aby do tygielka wlać zimną wodę. Znacznie wpłynie to na smak kawy. Jak widzicie przygotowanie kawy po turecku nie jest trudne, a kawa z takiego sposobu parzenia jest przepyszna!


Wróżenie z fusów

Co zrobić po wypiciu tureckiej kawy? Możecie np. powróżyć sobie z fusów. Brzmi zabawnie? W Turcji wiele osób to robi po wypiciu kawy. Jak? Jeśli już wypijesz swoją kawę po turecku, odwróć filiżankę do góry dnem i odstaw na talerzyk. Kiedy filiżanka wystygnie, możesz odwrócić ją ponownie i zacząć wróżyć z fusów. Może ułożyły się w jakieś ciekawe kształty, które coś przypominają?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *