Zalabia – przepis

Zalabia – przepis

mde

Zalabia to jeden z wielu arabskich słodkich przysmaków. W Egipcie zalabię jada się bardzo często. Ostatnio po raz pierwszy zrobiliśmy ten przysmak w domu i bardzo nam smakował. Dlatego też podzielę się z wami przepisem z jakiego korzystaliśmy.

Zalabię najłatwiej porównać do małych pączków obtoczonych w słodkim syropie. Jak na arabskie przysmaki przystało, zalabia jest bardzo słodka i kaloryczna ponieważ smaży się pączki na głebokim tłuszczu. Podam wam jednak sposób co zrobić aby zalabia nie była aż tak słodka 😉

Do przygotowania zalabii potrzebujemy ciasto oraz syrop.

Czas przygotowania: 1,5 – 2 godz.

Składniki

Ciasto

1 ½ szklanki mąki

1 łyżka mleka w proszku

1 łyżka oleju

½ łyżki suchych drożdży

½ łyżeczki soli

¾ szklanki wody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cukru

Syrop

Syrop do zalabii jest dokładnie taki jak do basbousy. Zajrzyj więc do tego przepisu, aby zobaczyć jak go przygotować.

Przygotowanie

Wymieszaj mąkę, mleko w proszku, drożdże, sól, cukier i proszek do pieczenia. Następnie dodaj olej i wodę i ponownie dokładnie wszystko wymieszaj. Ciasto będzie lepkie, ale takie właśnie ma być. Dokładnie wymieszane ciasto przykryj folią i odstaw na godzinę. W tym czasie możesz przygotować syrop z przepisu na basbousę.

Syrop do zalabii jest bardzo słodki. Jeśli chcesz aby twoję pączki nie były aż takie słodkie, możesz zamiast syropu posypać je cukrem pudrem. Taką wersję my też bardzo lubimy 🙂

Do smażenia przygotuj głeboką patelnię lub garnek. Rozgrzej w nim szklankę oleju. Na rozgrzany olej możesz wkładać uformowane z ciasta kulki. Najwygodniej formuje się kulki ściskając ciasto w ręku między kciukiem a palcem wskazującym. Możecie obejrzeć nasz krótki filmik zrobiony w trakcie gotowania, aby zobaczyć jak to wygląda.

Usmażoną zalabię wyłoż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym aby odsączyć tłuszcz.

Na koniec jeśli przygotowałeś/aś syrop, zwyczajnie obtocz w nim każdego pączka. Jeśli wybrałeś/aś opcję bez syropu, posyp zalabię cukrem pudrem.

Smacznego!


Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
Inline
Inline