O egipskiej dumie słów kilka

Egipcjanie dumnym narodem są. Bez dwóch zdań. Dlatego też opowiem wam kilka historii gdzie egipska duma przejawia się w całej okazałości 🙂 Czyli dowiecie się o co nie warto kłócić się z Egipcjaninem 😉

To jest egipskie!

Jeśli chcesz zdenerwować Egipcjanina, powiedz mu, że chałwa lub bakława pochodzą z Turcji 🙂 Nie żartuję, jedzenie i jego pochodzenie w Egipcie wywołuje mnóstwo emocji. Problem w tym, że ciężko już ustalić gdzie po raz pierwszy pojawiły się te słodycze. Chałwa jest popularna na Bałkanach, w Turcji, w zachodniej Azji, w północnej Afryce. Nawet hiszpański turrón to wpływ czasów arabskiego podboju i jest bardzo podobny do chałwy. Natomiast bakława rozpowszechniona jest też w Turcji, Grecji, Bułgarii, kuchni perskiej i ormiańskiej i oczywiście w krajach arabskich. Będąc w Egipcie wszyscy będą was przekonywać, że chałwa i bakława to produkty typowo egipskie. W Turcji zrobią zresztą pewnie to samo 😉 Nie zapominajmy też o kebabie! Kebab również pochodzi z Egiptu a nie z Turcji 😉

Kuchnia to w ogóle ciężki temat. Będąc w Indiach jedliśmy khichri składające się z ryżu i soczewicy i przypominające tradycyjne egipskie kushari! Okazuje się, że potrawa dotarła do Egiptu z Indii dzięki Brytyjczykom. Mieszkający wtedy w Egipcie Włosi dodali do niej makaron, a Egipcjanie smażoną cebulę, fasolę i sos pomidorowy. I tak powstało kushari 🙂

Bakława źródło: sonidaagorajj.files.wordpress.com
khichri
Khichri źródło: kitchenplatter.com
egyptian_food_koshary
Kushari źródło: en.wikipedia.org

 

Kopernik był Egipcjaninem!

Do tej pory pamiętam jak kilka lat temu namawiałam męża na wycieczkę do Torunia. Zaczęłam opowiadać ile to ciekawych miejsc jest tam do zobaczenia, że stamtąd pochodzi Kopernik co wstrzymał słońce, ruszył Ziemię…

– A kiedy ten Kopernik żył? – pyta.

– XV/XVI wiek – odpowiadam.

– Chcesz mi powiedzieć, że do XVI wieku w Europie myśleliście że Ziemia jest centrum wszechświata? W Egipcie wiedzieliśmy to kilkaset lat wcześniej!

– Chcesz mi powiedzieć, że Kopernik był Egipcjaninem?

– Nie, ale Arabowie dokonali takich odkryć już wcześniej.

Częściowo miał rację, ale uprzedzając wątpliwości w Toruniu byliśmy i uwielbiamy to miasto 🙂

Kiedy w Europie panowało Średniowiecze, świat islamu przeżywał swój złoty wiek. Celowo piszę, o świecie islamu, który obejmował wtedy północną Afrykę, Półwysep Iberyjski, Półwysep Arabski, Iran, Pakistan, Afganistan, a więc nie tylko kraje zaliczane obecnie do państw arabskich. Wielu naukowców z tego okresu dokonało odkryć, z których korzystamy aż do teraz i z których korzystał Kopernik. Przykładowo obliczenia Ibn al-Shatira z XIV wieku są identyczne z obliczeniami Kopernika zawartymi w dziele „O obrotach sfer niebieskich”. Nie do końca jest pewne czy Kopernik faktycznie z nich korzystał, czy wynalazł je niezależnie. Jednak z pewnością nie był pierwszym ani jedynym, który tego dokonał.

Licznych odkryć w dziedzinie astronomii dokonali również pochodzący z Iranu Abd al-Rahman al-Sufi, Ibn Hazm działający w Andaluzji, Fakhr al-Din al-Razi z Iranu i wielu innych. Złoty wiek islamu to nie tylko odkrycia z dziedziny astronomii, ale również geografii, medycyny, matematyki, inżynierii, kultury… Nie wiedzieć tylko czemu mówi się o tym niewiele, a ludzie myślą, że kraje arabskie są zacofane.

W Egipcie też to mamy!

A jednak wracamy do jedzenia. Ciągle się śmieje jak przypomnę sobie nasze początki z polską kuchnią, którą i tak mąż znał wcześniej, ale zawsze lubił podkreślać, że w Egipcie przecież jest to samo 😉

– Pierogi? W Egipcie też mamy!

No mają, wygląda jak pierogi ale nie smakuje jak pierogi bo to qatayef i w Egipcie to deser bo jest tak słodki, że nawet ja nie mogę tego jeść 😉

– Kotlety mielone?

Tak też niby mają, bo jest kofta.

– Zupa szczawiowa?

Zgadnijcie! W Egipcie też mają! Przecież to prawie jak mulukhiyah!

qatayef
Qatayef źródło: www.med-one.co.uk

 

kufta
Kofta źródło: www.foodspotting.com
Mulukhiyah źródło: www.almrsal.com

Konkluzja: Po pierwsze Egipcjanie wynaleźli wszystko. Po drugie, jeśli macie jakieś wątpliwości skąd pochodzi dana potrawa a istnieje ona też w Egipcie to znaczy, że stamtąd też pochodzi. Po trzecie, jeśli przygotowujecie cokolwiek z potraw polskich, bądźcie pewni, że Egipcjanie też to wymyślili więc wniosek jest identyczny jak w punkcie drugim 🙂

P.S. Post napisany oczywiście z przymrużeniem oka. Mimo wszystko potrawy polskie i egipskie się różnią. Lubimy jedne i drugie 😉

8 Replies to “O egipskiej dumie słów kilka”

  1. Bardzo lubię takie posty. Ostatnio gdzieś czytałam, że jakaś blogerka (tylko nie pamiętam skąd, albo Amerykanka albo Brytyjka), której rodzice czy dziadkowie pochodzili z Polski, napisała post o 20 polskich potrawach, gdzie na miejscu 15 był ‚kebab’ i to również było z przymrużeniem oka, i tylko dlatego, że w naszym kraju jest tak popularny, że dostanie się go wszędzie i można by pomyśleć, że to nasza narodowa potrawa 😉 Od tych potraw, aż zrobiłam się głodna 🙂

  2. Brzmi ciekawie, że niemal wszystko mozna tam znaleźć lub, że stamtąd pochodzi! 🙂 Mmmm spróbowałabym wszystkiego, szczególnie mięsko 🙂 Ciekawią mnie qatayef 🙂

    1. To tak trochę z przymróżeniem oka, to Egipcjanie twierdzą, że mają w swojej kuchni wszystko 😀 Dla mnie wiele rzeczy smakuje zupełnie inaczej 😉

  3. Mam niewielkie doświadczenie z kuchnią egipską, bo co prawda byłam w Egipcie i zawsze jadłam poza hotelem, ale byłam w turystycznym miejscu więc to na pewno nie to samo. Kiedyś wrócę, bo to co jadłam było bardzo dobre.
    A baclavę uwielbiam.

  4. Świetny ten post! Muszę zapamiętać Twoje rady, pomimo tego że na chwilę obecną do Egiptu się nie wybieram. Narobiłaś mi jednak chęci na egipską kuchnię 🙂
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz