Feteer – przepis na domową egipską pizzę

Powtarzać, że uwielbiamy kuchnię egipską już nie musimy. Mamy swoje ulubione potrawy, które zawsze jemy ilekroć wracamy do Egiptu. Trudno jednak wytrzymać od wyjazdu do wyjadu, więc tradycyjne dania powstają w naszej kuchni w Polsce. Nasza egipska połówka, szuka przepisów, eksperymentuje, ulepsza. W końcu praktyka czyni mistrzem. Dziś podzielę się więc z Wami przepisem na egipski feteer.

Czym jest feteer?

Feteer (czyt. fetir/fitir) nazywany jest przez nas egipską pizzą ponieważ przypomina ją wyglądem. Spróbowałam go podczas pierwszego pobytu w Egipcie, pięć lat temu i nie ma wyjazdu, żebyśmy go nie jedli. Jest dużo rodzajów feteeru, wszystko zależy od farszu jaki przygotujemy. Najpopularniejsze są z tuńczykiem, bastermą (suszone plasterki wołowiny), kiełbasą, mięsem mielonym lub wersja wegetariańska z serem. Ta ostatnia to właśnie nasza ulubiona, dlatego na nią będzie przepis.

Czas przygotowania: 1 godz 30 minut

Składniki

Ciasto:

½ kg mąki

2 szklanki wody

łyżka oleju

Farsz:

300 g żółtego sera

200 g sera mozarella

2 pomidory

½ czerwonej papryki

½ żółtej papryki

5 dużych pieczarek

kilka oliwek

1 jajko

sól

pieprz

Oczywiście farsz możecie porzygotować z czego tylko chcecie. Można dodać usmażone mięso mielone oraz inne warzywa, które lubicie.

Przygotowanie

Przygotowanie feteeru jest w rzeczywistości bardzo proste. Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy dwie szklanki wody. Zagniatamy ciasto. Tutaj zawsze robimy trochę „na oko” i w razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę mąki lub wody. Ciasto nie powinno się lepić. Kiedy mamy je już zagniecione, dzielimy je na pół i formujemy dwie kulki. Każdą z nich obtaczamy w odrobinie oleju. Tak uformowane ciasto zostawiamy przykryte folią na godzinę.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Paprykę, pomidory, oliwki i pieczarki kroimy w małe kawałki, a żółty ser ścieramy na tarce. Mieszamy wszystkie składniki razem i dodajemy sól i pieprz do smaku.

Teraz możemy rozwałkować pierwszą połowę ciasta. Powinno być cienkie, ale nie rwać się. Na środek rozwałkowanego ciasta wykładamy 2/3 farszu i przykrywamy je pustymi brzegami. Powstaje nam placek z farszem w środku. Następnie wałkujemy drugą połowę ciasta, tak samo jak wcześniej. Na nowy rozwałkowany kawałek przekładamy ciasto z farszem w środku i ponownie przykrywamy brzegami ciasta. W ten sposób farsz otoczony jest dwiema wartwami ciasta na spodzie i wierzchu. Na koniec wbijamy jajko do 1/3 odłożonego farszu i rozkładamy na wierzchu feeteru.

A teraz do piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180°. A później już tylko zajadamy się przepysznym egipskim feteerem 🙂 Smacznego 🙂

One Reply to “Feteer – przepis na domową egipską pizzę”

Dodaj komentarz