Falafel – przepis na najlepsze kotleciki z ciecierzycy

Falafel to jedno z moich ulubionych dań egipskich. Po pierwsze jest to danie wegetariańskie, po drugie jest bardzo tanie jeśli chodzi o składniki, po trzecie jest proste w przygotowaniu, a po czwarte jest po prostu przepyszne. Dla mnie danie idealne.

Po arabsku znany jako falafel (‏فلافل‎), w Egipcie nazywany również ta’miya (طعمية). Przepisów na falafel jest całe mnóstwo. Zupełnie inaczej niż my przygotowują go koleżanki po fachu Adrianna z Moja szczypta orientu i Lena z bloga Polka na pustyni. Receptura różni się też w zależności od kraju. Co ciekawe w Egipcie rzadko smaży się falafel w domach. A to dlatego, że nie bardzo się to opłaca. Za grosze można kupić gotowy falafel smażony w ulicznych garkuchniach, a jest to nieodłączna część egipskich śniadań 🙂

Poniżej przedstawiam Wam nasz przepis na falafel. Wielokrotnie wypróbowany i udoskonalony przez Mohameda. Próbowała nasza rodzina i próbowali znajomi. Wszyscy zgodnie twierdzą, że jest przepyszny i bije na głowę ten kupowany w knajpach. Nasz przepis jest przygotowany na kilogram ciecierzycy, dlatego, że jeśli już robimy falafel to kilka porcji mrozimy na później. Wtedy wystarczy tylko rozmrozić, dodać przyprawy i usmażyć nasze kotleciki. Tak jest dla nas dużo szybciej.

Czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki

1 kg ciecierzycy

2 średnie cebule

100 g natki pietruszki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

½ łyżeczki czosnku granulowanego

1 ½ łyżeczki kolendry

olej do smażenia

Przygotowanie

Dzień przed smażeniem falafela trzeba namoczyć ciecierzycę. Wkładamy więc cały kilogram do garnka i zalewamy wodą. Ciecierzyca powinna moczyć się 24 godziny, przy czym przynajmniej 3 razy należy w tym czasie zmienić wodę.

Po 24 godzinach możemy przystąpić do przygotowania falafela. Namoczoną ciecierzycę warto oczyścić ze skórki. Bez niej przygotowana masa na falafel będzie gładsza. Wrzuć namoczoną ciecierzycę do miksera i blenduj przez chwilę. Następnie dodaj pokrojone cebule i natkę pietruszki. Miksuj całość przez kilka minut, aż masa będzie gładka i nie będziesz widzieć kawałków ciecierzycy.

Jeśli chcesz zamrozić część masy na falafel, teraz jest na to dobry moment. My odkładamy zazwyczaj 2/3 gotowej masy i mrozimy. Do pozostałej ⅓ dodajemy resztę składników: proszek do pieczenia, sodę, kmin rzymski, pieprz, czosnek i kolendrę. Jeśli chcesz od razu zrobić falafel z całego kilograma ciecierzycy, musisz dodać potrójną ilość podanych przypraw.

Masę w przyprawami dokładnie wymieszaj. Powinna być gładka, bez grudek. Jeśli taka właśnie jest, możesz przejść już do smażenia.

Wlej olej do głębokiego naczynia. Z masy formuj kulki i kolejno wrzucaj je na dobrze rozgrzany olej. Przewracaj tak aby usmażyły się z każdej strony. Usmażone kotleciki wykładaj na talerz z ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsączysz część oleju.

Jak podawać falafel?

Tak jak wspomniałam, w Egipcie najczęściej je się falafel z cienkim chlebkiem na śniadanie. Można go jednak łączyć z innymi dodatkami np. z ryżem i warzywami. My najczęściej zawijamy kotleciki z ciecierzycy właśnie w takie cienkie chlebki razem z warzywami i jakimś dobrym sosem. Do tego bardzo przydaje się sałata, papryka, pomidor i ogórek. Jako najprostszy sos można wymieszać jogurt naturalny i majonez w proporcji 1:1. Tak powstają nasze ulubione zawijane falafele 🙂

Smacznego 🙂

Summary
recipe image
Recipe Name
Falafel
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

4 komentarze

  1. Świetny przepis 🙂 Na pewno skorzystamy!

    1. Author

      Polecam! Falafel jest pyszny i prosty w przygotowaniu 🙂

    1. Author

      Ja również 🙂

Dodaj komentarz