Basbousa – przepis na ciasto z kaszy manny

Słodycze to niewątpliwie mocna strona kuchni egipskiej. Jednym z naszych ulubionych ciast jest basbousa. Ciasto znane nie tylko w Egipcie, ale też w innych krajach arabskich. Basbousa, basbusa, lub bazbusa, po polsku nazwa pisana jest na różne sposoby. Wykonanie jest proste i szybkie, a co najważniejsze ciasto jest przepyszne 🙂

Sposobów przygotowania basbousy jest wiele. My przedstawimy wam ten, który przez kilka lat mąż doprowadził do perfekcji i z którego nam basbousa smakuje najbardziej. Przygotowanie zawiera dwie części, przygotowanie ciasta oraz syropu.

Czas przygotowania: 1,5 – 2 godz.

Składniki

Ciasto

3 szklanki (ok. 750 g) kaszy manny

100 g pistacji

100 g migdałów

½ szklanki wiórek kokosowych

250 g margaryny

1 szklanka mleka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ szklanki cukru

½ łyżeczki sody

½ łyżeczki soli

Syrop

3-4 łyżki soku z cytryny

aromat waniliowy

1 ½ szklanki cukru

1 szklanki wody

Przygotowanie

Wymieszaj dokładnie kaszę mannę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia, cukier, sodę, sól i połowę zblendowanych migdałów. Do składników dodaj mleko oraz roztopioną margarynę. Ponownie wszystko wymieszaj. Ciasto będzie lepkie, ale takie powinno być. Rozłóż ciasto równo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je folią i odstaw na 45 minut.

W tym czasie przygotujemy syrop. Do cukru dodaj wodę, 3 lub 4 łyżki cytryny (zależy od tego jak bardzo chcesz aby syrop był cytrynowy) i kilka kropel aromatu waniliowego. Gotuj wszystko na wolnym ogniu do momentu aż cukier się roztopi, a cały syrop zgęstnieje. Odstaw syrop do ostudzenia.

Ciasto pokrój przed pieczeniem i w środek każdego kawałka wciśnij migdał. Całą basbousę posyp zblendowanymi wcześniej pistacjami. Tak przygotowane ciasto pieczemy 35 minut w temperaturze 180°.

Po upieczeniu zalewamy basbousę równiomiernie syropem i odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego 🙂

Wersja w samymi migdałami

Summary
recipe image
Recipe Name
basbousa
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

6 komentarzy

  1. A ja jestem skazany na gotówce za każdym pobytem 😁

    1. Author

      Teraz możesz zrobić sam 🙂 Przepis jest naprawdę łatwy! Nawet mi się udaje basbusa, a naprawdę nie mam talentu jeśli chodzi o gotowanie 😉

  2. Ale to musi być dobre ? i do tego mocna czarna kawa i będzie deser idealny. A czy masa z kaszą ma być odstawiona do lodówki, czy po prostu gdzieś i w temperzaturze pokojowej też będzie miało odpowiednią konsystencję ?

    1. Author

      Wystarczy zostawić w temperaturze pokojowej 🙂

  3. Ja własciwie nie piekę, ale to ciasto wygląda pysznie iłatwo do zrobienia. Może sę kiedyś zdecyduję upiec.

  4. Bardzo fajne ciasto, lubię eksperymentować w kuchni z dodawaniem do ciast różnych kasz, ale z tą jeszcze nie próbowałam 🙂

Dodaj komentarz