Baba ghanoush – przepis

Baba ghanoush – przepis

Baba ganoush, (nazywany również baba ghanoush), to obok hummusu bardzo popularna w Egipcie przystawka. Przygotowuje się ją z bakłażana i jada z cienkim chlebem lub wykorzystuje jako dip do innych potraw. Świetnie smakuje z ryżem i grillowaną rybą oraz z falafelem. Dodatkowo jest bardzo prosta w przygotowaniu.

Bakłażan jest w ogóle bardzo popularnym w Egipcie warzywem. Jeśli tak jak ja lubicie jego smak, baba ganoush będzie dla was idealną i na dodatek zdrową przekąską! Sprawdzi się też tak jak hummus jako dip do surowych warzyw, a jednocześnie urozmaici waszą kuchnię. W końcu hummus znają już wszyscy, a baba ganoush wciąż nie jest w Polsce popularny, a przygotowuje się go znacznie szybciej. Przepisów na pastę z bakłażana jest wiele, różnią się one szczególnie rodzajami dodawanych przypraw. Testowaliśmy kilka sposobów, a poniżej możecie zobaczyć nasz ulubiony 🙂

Czas przygotowania: 1 godz 40 min (1 godz 30 min na pieczenie bakłażanów oraz 10 minut na rzeczywiste przygotowanie)

Składniki

2 bakłażany

3 łyżki tahiny

1 łyżeczka oliwy z oliwek

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka czosnku granulowanego

sok z cytryny

Przygotowanie

Włóż bakłażany do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 180°. Po upieczeniu i ostygnięciu, obierz je i usuń pestki. Pestki są niewielkie, tak więc trzeba usunąć spory fragment bakłażana, ale jeśli je zostawimy to nasza pasta baba ganoush będzie bardzo gorzka. Bakłażany bez pestek wrzuć do naczynia.

Natępnie dodaj tahinę, oliwę z oliwek i przyprawy. Pamiętaj, że możesz eksperymentować z ilością przypraw w zależności od twojego gustu kulinarnego. My dodajemy przyprawy tak jak w podanym przepisie, baba ganoush nie jest ani za słony ani zbyt ostry, idealny dla nas. Po dodaniu przypraw dokładnie wszystko wymieszaj. Jeśli chcesz aby kawałki bakłażana były jeszcze bardziej rozdrobnione, możesz zmiksować całość blenderem. Według mnie, nie ma jednak takiej potrzeby ponieważ bakłażan po upieczeniu jest miękki i bez problemu mieszając łyżką zrobi się z niego pasta. Na koniec wyciśnij trochę soku z cytryny i ponownie wymieszaj. Voilà! Baba ganoush już gotowy 🙂

Smacznego!

Summary
recipe image
Recipe Name
Baba ghanoush
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time
Average Rating
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Reader Comments

  1. Kiedyś jadłam taką pastę i faktycznie bardzo mi smakowała. Chyba skusiłaś mnie aby spróbować ją zrobić. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this:
Inline
Inline